image1

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/templates/coverlineblue/index.php on line 149

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /www/wwwroot/tomaarhidjakon.ffst.hr/libraries/cms/application/site.php on line 272

Međunarodna konferencija studenata povijesti

"Jadranski susreti"

Od 27. do 30. rujna 2016. godine u organizaciji Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ na Filozofskom fakultetu u Splitu i u Klubu mladih Split održana je Međunarodna konferencija studenata povijesti „Jadranski susreti“.

„Jadranski susreti“ konferencija je studenata povijesti jadranskih zemalja koja se svake godine odvija u drugom jadranskom sveučilišnom gradu (Pula, Rijeka, Zadar, Split).  Ovo je treći put da su se odvili u Splitu. Ove je godine novitet da su gosti splitskih studenata bili ne samo iz drugih hrvatskih gradova, Slovenije i Italije, već i drugi zaljubljenici u povijest Jadranskog mora koji su pristigli iz Švicarske, Makedonije, Austrije i Mađarske.

Ovogodišnja tema susreta bila je „Jadran – nemirno more“, a podijeljena je u pet radionica: More gusara, More kapetana, More brodoloma, More kao inspiracija likovnih umjetnika te More kao inspiracija književnika. Konferencija je odraz odlične međunarodne suradnje Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ s kolegama povjesničarima iz inozemstva. Organizatori ovim putem žele zahvaliti sponzorima koji su prepoznali njihov napor i višemjesečni rad na ostvarenju ovog projekta: Studentskom zboru Sveučilištu u Splitu, Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Filozofskom fakultetu u Splitu, Studentskom zboru Filozofskog fakulteta u Splitu, Hrvatskom Institutu za povijest, Turističkoj zajednici grada Splita te grafičkom poduzeću Obris d.o.o.

Susret je otvorila predsjednica Udruge i koordinatorica susreta Anamarija Bašić, dok je goste pozdravio pročelnik Odsjeka za povijest dr. sc. Josip Vrandečić, red. prof., a uvodno predavanje The Diomedes' Trans Adriatic Route održao je  dr. sc. Joško Božanić, red. prof. na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost, ujedno i veliki poznavatelj maritimnih tema. Osim zanimljivih radionica, povjesničari su razgledali Split, a na Klisu ih je ugostila povijesna postrojba „Kliški uskoci“ koji su za sudionike konferencije održali školu mačevanja i streličarstva.

Više o samoj konferenciji možete pročitati na internetskoj stranici (https://ishasplit.wordpress.com/i na facebook stranici Udruge "Toma Arhiđakon": (https://www.facebook.com/udruga.toma.arhidjakon/).

Najavu konferencije možete poslušati u emisiji Radio Splita "Nedjeljni akvarel", a članke o konferenciji možete pročitati ISHA Newsletter September 2016 i Universitas (broj 84., studeni 2016.) te na web portalu S4S Portal.

autorica: Anamarija Bašić

foto: sudionici Međunarodne konferencije studenata povijesti "Jadranski susreti"

© 2024.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.