image1

 Treći okrugli stol studija povijesti u Republici Hrvatskoj

Od 22. do 25. ožujka Osijek je bio domaćin Trećeg okruglog stola studija povijesti u RH. Predstavnici osječkog ogranka ISHA-e u svom su gradu ugostili studente i bivše studente povijesti iz Zagreba (FFZG, Hrvatski studiji i KBS), Rijeke, Zadra, Splita i Mostara da bi prezentirali svoje matične fakultete, kurikulum nastave iz povijesti, nastavničko osoblje i probleme koji muče studente u pojedinim gradovima. Osim tog formalnog razloga, također smo se okupili da međusobno razmijenimo iskustva, upoznamo nove ljude, učvrstimo stara i steknemo nova prijateljstva, poznanstva i kontakte s mogućnošću eventualne suradnje u budućnosti.

S tako otvorenim umom kolegica Anamarija Bašić i moja malenkost jutarnjim smo se autobusom uputili prema antičkoj Mursi. U ugodnoj atmosferi i suncem zalivenom danu naš je dvojac prohujao cestom A1 te se iz metropole oko tri poslijepodne uputio preko ravne daske Lijepe Naše. Specifični krajolici Slavonije su nas, zagrižene majstore s mora podsjetili kako more nećemo vidjeti još barem 4 dana. Iako pomalo potreseni tom činjenicom, tješili smo se da kolege iz Zadra i Rijeke vjerojatno prolaze kroz istu kalvariju te smo ubacili u petu i iznenadili Osječane stigavši pola sata ranije. Koliko god mi uranili, svejedno smo zajedno s Panoramixom okruglih stolova, Ivanom Šeguljom, stigli posljednji. Dočekala nas je simpatična mlada djevojka Nikolina, članica Organizacijskog odbora ovogodišnjeg Stola za koju sam na prvi pogled bio uvjeren da je prva godina preddiplomskog. Bio sam u pravu da je prva godina, no diplomskog u što su nas uvjerile njezine organizacijske sposobnosti i specifičan izraz lica koje imaju osobe s velikom odgovornošću. Doprativši nas do hostela lišila nas je deviza i dokumenata od kojih nam prvospomenute nije vratila jer smo i Anamarija i ja željeli posjedovati majicu s logom Trećeg okruglog stola. Iznenadila nas je srdačnost kako domaćina tako i kolega iz ostalih gradova. Međusobno razmijenivši imena i stiske ruku zaputili smo se u menzu pa u lokalni pub gdje se održavao povijesni kviz. Anamarija je obnovila staro prijateljstvo s Lidijom s FFZG-a te smo nauštrb vječitom animozitetu formirali blitvarsko-purgerski tim pod nazivom 8. mart. Emancipiranost je dosegla vrhunac. Na odlično organiziranom i provedenom povijesnom kvizu koji je uz puno deranja i još više znoja vodio Stjepan bili smo trećeplasirani. Izvrsna provedba i polivalentnost povijesnih razdoblja u kvizu natjerala su me na razmišljanje da sličan povijesni kviz napravimo i u Splitu. Iako smo bili umorni od puta, nismo se libili ostati budni do jutarnjih sati da razmijenimo životne priče i auditivno upoznamo velikane osječke glazbene scene.

Sljedećeg je dana na dnevni red došao onaj formalni, akademski dio u kojem je trebalo braniti odnosno blatiti boje svojeg fakulteta, svakom po zaslugama. Izlaganja i prezentacije bili su prošarani tempiranim pauzama na koje se, zbog uživljenosti u rasprave, često nismo ni obazirali. Jedan ogroman diverzitet mišljenja, problema, aktivnosti, časopisa, tema i odjevnih kombinacija svoje je mjesto tog dana našao pod krovom FFOS-a. Polivalentnost, odlična dikcija, jedna akademska stručnost, zabrinutost i odlučnost za rješavanje problema zajedno s istančanim smislom za humor i simpatičnošću, stvorila je takvu jednu atmosferu kojoj sam rijetko gdje svjedočio. Dovoljno je reći da smo dvoranu napustili vidno izmoreni i iscrpljeni, ali ispunjeni novim iskustvima i saznanjima. Probili smo i vremenske okvire jer su nas organizatori poticali na raspravu što su kasnije požalili. Šalu na stranu, smatram kako su organizatori napravili jedan prometejevski posao, iznijevši zajedno sa sudionicima metode rješavanja određenih problema poput recenzure časopisa, suradnje na projektima, pasivnosti studenata na koju je stavljen dugosilazni naglasak jer tromost tog naglaska slikovito opisuje koliko je teško pokrenuti studente i zainteresirati ih za udruge. Bilo kako bilo, te večeri smo zajednički izašli u Tvrđu gdje smo u (pre)opuštenoj atmosferi prakticirali onu renesansnu; carpe diem!

Poučeni iskustvom, Osječani su pomaknuli vrijeme jutarnjeg buđenja te smo se u podne uputili u obilazak Osijeka, a neki stariji građani su s nama podijelili svoje viđenje povijesti. Nakon u najmanju ruku zanimljivog obilaska, uputili smo se prema središtu Vučedolske kulture, gradu heroju i hrvatskom „melting potu“ Vukovaru. Posjetili smo Memorijalni centar žrtava Domovinskog rata, slavni Vodotoranj, Muzej Vučedolske kulture, a na sebe sam preuzeo odgovornost da ocijenim čari Vukovarskog piva. Položilo je s odličnim kao i fetivi Vukovarac, naš vodič Stjepan. Vrativši se u Osijek malo smo odmorili, a navečer pođosmo i iskusismo „pub crawl“. Podijelivši se u tri ekipe obišli smo osječke pubove i rješavali zagonetke. Naši vodiči bili su Dunja i Leopold. Finalna destinacija bio je klub Cadillac gdje smo testirali pjevačke sposobnosti na karaokama.

Puni dojmova Anamarija i ja uputili smo se prema hostelu jer nam je bus kretao u 8 ujutro. Srdačno smo se oprostili sa svim sudionicima Stola i organizatorima. U ta 4 dana tako temeljito ispunjena aktivnostima stekli smo nove poglede na svijet, nova prijateljstva i mudrosti čime je naša misija u Osijeku uspješno obavljena. Puno hvala Adamu, Dunji, Sonji, objema Monikama, Nikolini, Miroslavu, Vjeranu, Stjepanu i svim drugim organizatorima kao i svim ostalim studentima povijesti koji su prisustvovali ovogodišnjem Okruglom stolu.

Vidimo se najkasnije u Zadru na sljedećem sastanku nas povijesnih vitezova Okruglog stola.

autor: Blaž Ševo

foto: ISHA Split, ISHA Osijek, ISHA Zagreb, KSP "Filip Lastrić"

© 2019.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.