image1

 U Banjoj Luci predstavljen časopis "Pleter"

Dana 24. ožujka 2017. godine u Banjoj Luci održani su Susreti studentskih časopisa iz cijele regije u organizaciji Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci. Na tome su događaju sudjelovala uredništva raznih studentskih časopisa iz Zagreba, Novog Sada, Beograda, Banje Luke i Splita. Prilikom sastanka grad domaćin, Banja Luka, predstavila je svoj časopis za humanističke znanosti i filozofiju Noema, predstavnici iz Zagreba bili su s Fakulteta političkih znanosti s časopisom Mali Levijatan, iz Beograda stigli su studenti s kulturno-društvenim časopisom Vesna, a iz Novoga Sada časopis Kult s istom tematikom kao i kod kolega Beograđana, dok je Pleter bio jedini časopis povijesne tematike. Pleter su predstavile Ines Čačinović i Franka Škoro, inače autorice ovog teksta.

Tema Susreta bili su problemi s kojima se susreću studenti prilikom objavljivanja svojih časopisa, pored toga, bilo je riječi i o načinu prikupljanja sredstava i pisanih radova za jedan studentski časopis. Također, postavljeno je pitanje bi li se, u bližoj budućnosti, mogla stvoriti online baza podataka sa studentskim časopisima iz cijele regije, a kao privremeno rješenje predložilo se stvaranje jedne zajedničke internetske stranice gdje bi studenti međusobno razmjenjivali informacije o svojim časopisima, međutim, ostalo je otvoreno pitanje za daljnju suradnju i stvaranje regionalne baze podataka u skorijoj budućnosti.

Domaćini su se jako potrudili, odlično su sve ugostili i sve je bilo do najmanjeg detalja organizirano i isplanirano. Drugi dan Susreta, 25. ožujka, Banjolučani su svoje goste proveli gradom i pokazali glavne znamenitosti, a bilo je prilike i probati poznate banjolučke ćevape. U budućnosti se nadamo ponovnom susretu s našim kolegama i da će se Susreti pretvoriti u tradiciju svake nadolazeće godine u nekome drugom gradu, a možda dogodine i u Splitu.

autorice: Ines Čačinović i Franka Škoro

foto: Ines Čačinović i Franka Škoro

© 2019.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.