image1

100. obljetnica početka I. svjetskog rata

Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" organizacijom niza događanja pod zajedničkim nazivom "100. obljetnica početka I. svjetskog rata" od 3. do 8. prosinca 2014. godine pridružila se hrvatskom, europskom i svjetskom obilježavanju ove značajne stogodišnjice.

U okviru programa obilježavanja stogodišnjice početka I. svjetskog rata Udruga je početkom prosinca organizirala ciklus izlaganja na temu I. svjetskog rata (3. - 4. prosinca), zatim večer čitanja pisama vojnika iz I. svjetskog rata (5. prosinca) i posjet izložbama fotografija "Žalobni konvoj 1914." i "Odvažni momci - s vjerom da će barut ostati suh" iz fundusa fotografija Hrvatskog pomorskog muzeja Split (8. prosinca), koje su tada još uvijek bile u pripremi, a uskoro će biti otvorene za posjet publici.

Naše aktivnosti najavili smo i na lokalnim radio postajama. Više o večeri čitanja pisama vojnika iz I. svjetskog rata možete poslušati u emisiji "Strujanja" na Radio Dalmaciji u kojoj je gostovala predsjednica Udruge Anamarija Bašić (https://soundcloud.com/radiodalmacija/strujanja-33) te u emisiji "S4S Radio" na Radio Suncu u kojoj je gostovao potpredsjednik Udruge Mate Božić (https://www.youtube.com/watch?v=T6SPeiNBU0k).

Prvi dio ciklusa izlaganja posvećenog I. svjetskom ratu održao se u srijedu 3. prosinca u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu (Sjeverni toranj), a uključio je sljedeće teme:

Od Ilirizma do jugoslavizma - Mate Božić

Politička misao Frana Supila - Josip Bodrožić-Selak

Geopolitički položaj Hrvatske uoči rata - Mate Berić

Hrvatska o Sarajevskom atentatu - Ivan Čarić

U četvrtak 4. prosinca u prostorijama Filozofskog fakulteta u Splitu (Poljana kraljice Jelene 1/III) održao se drugi dio ciklusa izlaganja s temama:

Italija u I. svjetskom ratu - Marin Pelaić

Prvi svjetski rat na Jadranu - Jelena Milašinović

Dalmatinci na sočanskoj bojišnici - Matea Mihaljević Jurković

Svetozar Borojević - "Vitez Soče" - Mate Božić

Vladko Maček u I. svjetskom ratu - Anamarija Bašić

Utjecaj Velikog rata na svakodnevicu - Matea Mihaljević Jurković

Nakon dvodnevnih predavanja, 5. prosinca 2014. godine uslijedila je večer čitanja pisama vojnika koji su svojim obiteljima pisali s bojišta. Ulomke pisama iz zbirke Miljenka Vujanovića Odsičena grana čitale su Ana Jerković, studentica hrvatskog te talijanskog jezika i književnosti i Anita Bušić, studentica hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Književnik Petar Vulić pročitao je pisma Ivana Ivka Kovačića s talijanskog bojišta te vojnika zvanog Pepić sa srpskog bojišta.

Čitanje pisama održano je u kavani Marcvs Marvlvs Spalatensis, a Dino Šego uprizorio je časnika austro-ugarske mornarice iz tog razdoblja.

autor: Mate Božić

 

U pravome boju na Oslaviji brdu

Majko! Noćas sam ti bio u pravome boju na Oslaviji brdu

Noć je bila užasno crna od dima i mraka

Drugovi moji popadaše k'o zrelo žito na zemlju tvrdu

Koje su pobili ručne bombe, granate il' puščane i šrapnelske kugle iz zraka.

Mnogi otac, brat il' sin u mojoj blizini je pao

Mine i granate kidaše im živo meso, glave, ruke il' noge

A teški uzdasi umirućih: Pomozi brate! Ajme i jao!

Da jedina smrt ih smirila jadne i uboge.

Umjesto da danas osamnaest godišnjicu života slavim

Ja se evo u toploj crvenoj krvi svojih drugova - do grla davim

I vjeruj mi, Majko, da ne bi ucvilio staru tebe

Od muke i teških životnih patnja ubio bi sama sebe.

Ivan Ivko Kovačić (1897. - 1981.)

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2019.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.