image1

Međunarodno udruženje studenata povijesti

Međunarodno udruženje studenata povijesti (International Students of History Association – ISHA) je međunarodna, nevladina organizacija studenata povijesti. Prisutno je i djeluje na području Europe. Cilj udruženja je olakšati komunikaciju studenata povijesti iz različitih zemalja, te pružiti mogućnost studentske razmjene za studente povijesti i srodnih znanosti na međunarodnoj razini.

Udruženje je osnovano u Budimpešti 1990. godine zahvaljujući inicijativi mađarskih studenata povijesti koji su se, nakon pada „željezne zavjese“, željeli  povezati a svojim kolegama u Zapadnoj Europi. Danas, Međunarodno udruženje studenata povijesti uključuje više od 25 organizacija u petnaest europskih zemalja, te također određeni broj promatrača i pridruženih članova. Samo Udruženje je pridruženi član Europske studentskog unije – ESU. Štoviše, Udruženje usko surađuje s brojnim drugim akademskim mrežama, osobito s Europskom  povijesnom mrežom i EUROCLIO-m.

DJELATNOSTI

Tijekom akademske godine, različite članice Udruženja izmjenjuju se u organiziranju nekoliko seminara i godišnje konferencije koji okupljaju više organizacija. Ti susreti obično traju pet do sedam dana i uključuju trideset do pedeset (u slučaju godišnje konferencije i do stotinu) predstavnika iz cijele Europe. U okviru susreta organiziraju se radionice, rasprave, predavanja i prezentacije o različitim pitanjima. Isto tako, uključuje i kulturni program, koji se sastoji od različitih izleta i ekskurzija. Osim toga, dodatne slobodne aktivnosti imaju za cilj omogućiti sudionicima priliku za ležernim upoznavanjem ostalih sudionika, te tako produbiti svoje razumijevanje različitih kultura i mentaliteta.

Međunarodno udruženje studenata povijesti od 1999. godine objavljuje vlastiti časopis “Carnival” u kojem studenti objavljuju svoje vlastite članke. “Carnival” izlazi jednom godišnje, te u njegovu izdavanju sudjeluju svi studenti povijesti i srodnih znanosti (a ne samo članice i članovi Udruženja).

Aktivne organizacije Udruženja možete vidjeti klikom na sliku:

ISHA logo

 

© 2019.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.