image1

Zapaljena svijeća ljubavi za Škabrnju i Vukovar

Članice i članovi Udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon” te njihovi gosti simbolično su se okupili u nedjelju, 18. studenoga u 19.45 sati na križanju Vukovarske ulice i Ulice Domovinskog rata u Splitu kako bi akcijom „Jedna svijeća ljubavi za Škabrnju i Vukovar“ paljenjem svijeća odali počast svim žrtvama zločina počinjenog u Škabrnji i Vukovaru 18. studenoga 1991. godine.

Naime, tog je dana Jugoslavenska narodna armija, nakon gotovo tromjesečne bitke za Vukovar (25. kolovoza – 18. studenoga) gotovo u potpunosti zauzela cijeli grad. U vukovarskom prigradskom naselju Borovom Naselju još se branio „Crni put“ koji vodi do alatnice kombinata Borovo. 19. studenog, vojnici JNA su bili ispred hangara Borova gdje su izvukli veliki broj ljudi koji su bili smješteni u podrumu, ranjenika i civila koji se zadnjih dana nisu mogli odvoziti u Vukovar jer je komunikacija bila prekinuta.
Grupe branitelja su pokušavale proboj ili su se predale 20. studenog 1991. godine. Tada je prestao svaki organizirani otpor grada Vukovara i Borovog Naselja. Nakon pada grada pripadnici Jugoslavenske narodne armija i velikosrpskih paravojnih formacija počinili su mnoga ubojstva i ratne zločine…

Istog dana, na drugom kraju Hrvatske domaće velikosrpske paravojne formacije uz pomoć jedinica Jugoslavenske narodne armije napale su selo Škabrnju u zadarskom zaleđu. Napad na selo je započeo žestokom topničkom paljbom u 7.30 sati. O silini napada svjedočilo je i to što su Zadrane, inače već navikle na napade na grad, probudile jake detonacije iz zadarskog zaleđa. Neuobičajeno je bilo u to što se primijetila “promjena” cilja napada; nakon što je cijeli prethodni tjedan Zadar bio pod zrakoplovnim napadima rušiteljske naravi, napad je nakon zatišja u Zadru uslijedio u zaleđu. Čim su postali svjesni napada, škabrnjske žene, djeca i starci su se sklonili u podrume. Dok je trajao topnički napad, prema Škabrnji su krenuli jugoslavenski tenkovi i 30 oklopnih vozila i to iz dva pravca: Biljana i Zemunika Gornjeg. Po prestanku topničkog napada, postrojbe Jugoslavenske narodne armije i velikosrpske paravojne formacije ušle su u selo. Prvotno su krenuli sauništavanjem kuća, crkvenih građevina i gospodarskih objekata. Nakon toga je krenuo napad na civile. Unatoč činjenici što žene, djeca i starci nisu pružali nikakav otpor agresorima pri izlasku iz svojih skloništa, to nije imalo nikakva učinka na namjere napadača. Već su prvog dana napadači ubili 43 civila, žitelja Škabrnje…

foto: Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split

© 2019.  Udruga studenata povijesti "Toma Arhiđakon" - ISHA Split. Sva prava pridržana.                  Webmaster: Martina Bašić, mag.ing.comp.